Coffee Lake

Sinds vandaag leveren we de 8e generatie Core-processors voor desktops, De Coffee Lake. Intel introduceert zes modellen, die inwendig alle gebaseerd zijn op de Coffee Lake-S chip. Op dit moment zijn alleen nog de i3-8100, i3-8350K, i5-8400 en de i7-8700K leverbaar.

 

Coffee Lake-S laat zich, in principe het beste omschrijven als een Kaby Lake chip, alleen dan met zes in plaats van vier cores, geproduceerd middels een verder verfijnd 14nm procedé. Aan de architectuur van de CPU-kernen of de geïntegreerde GPU is verder niets veranderd. De overstap van quad-core naar 6-core voor de i5 en de i7 en naar 4 cores voor de i3 is weliswaar een grote verandering, maar vanuit technisch oogpunt is deze generatie niet veel verandert.

 

Verder bevat Coffee Lake exact dezelfde geïntegreerde GPU als Kaby Lake, die vanwege de opkomst van Ultra HD-schermen door Intel is omgedoopt van HD Graphics 630 naar UHD Graphics 630. Laat duidelijk zijn, afgezien van een iets verhoogde maximale klokfrequentie bij de Core i7’s is deze geïntegreerde GPU identiek. Er is ondersteuning voor DirectX 12 en qua video biedt Intel ondersteuning voor H.264 en (8- en 10-bit) H.265 decodering én encodering (via QuickSync). De VP9 video-codec wordt ook ondersteund, zij het dat 10-bit VP9 enkel kan worden gedecodeerd. Dankzij de ondersteuning voor DisplayPort 1.2 is het geen probleem om 4K / Ultra HD monitoren aan te sluiten, maar native ondersteuning voor HDMI 2.0 ontbreekt nog steeds (al kan deze wel met een converterchip worden toegevoegd). Ook adaptive sync (beter bekend als Freesync) schittert door afwezigheid

 

Coffee Lake bevat verder een dual-channel DDR4-geheugencontroller, identiek aan die van Kaby Lake, maar nu bij de i7’s en i5’s wel officieel gevalideerd om op DDR4 2666-snelheid te werken. Ten slotte bevatten de processors een PCI-Express 3.0-controller met 20 lanes; vier daarvan worden gebruikt voor de verbinding met de chipset en de overgebleven 16 kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van een videokaart. Overige PCI-Express lanes (bijvoorbeeld voor PCIe SSD’s) moeten uit de chipset komen.